Råd till den som vill bli tandläkare

Funderar du på att bli tandläkare? Det är ingen dum idé, i Sverige fattas det tandläkare på de flesta orter. Och behovet lär vara lika stort de närmaste tio åren. För att kunna bli tandläkare krävs det fortfarande bra betyg från gymnasiet.

Då behöver man studera bilogi, fysik, kemi och matematik; alla naturvetenskapliga ämnen som ges på naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Efter avslutat gymnasium går man sedan tandläkarprogrammet på en högskola. Då pluggar man 300 högskolepoäng som innefattar medicinska studier vad gäller tänder och munnen, alla muskler som finns i ansiktet och kring munnen.

Efter avslutad utbildning bör man få legitimation

Efter avslutad utbildning ska man få en legitimation från Socialstyrelsen för att få arbeta som tandläkare. De närmaste två åren efter utbildning bör man arbeta på en allmäntandvård innan man kan specialutbilda sig. Då kan man antingen bli tandläkarkirurg, specialisera sig inom olika aspekter av tandvård- och hälsa.

De flesta som arbetar som tandläkare får en lön på mellan 35.000 kronor till 46.000 kronor, beroende på vilken erfarenhet man har och hur länge man har arbetat. Som tandläkare får man kontakt med alla sorts människor. Ofta tar man emot mellan 10 och 15 patienter om dagen om du arbetar på en allmän tandläkarmottagning. Sedan kan man som tandläkare arbeta med allt möjligt såsom estetisk kirurgi, tandvård och proteser.

Alltfler tandläkare arbetar med estetisk tandvård

Det har blivit allt viktigare att ha vita, rena tänder. Många tandläkare har därför anpassat sin verksamhet efter en allt större efterfrågan på behandlingar som ska ge patienterna finare och snyggare tänder. Då handlar det om tandblekning, korrigeringar av sneda tänder. Det kan handla om att tillverka proteser som ersätter tidigare tänder. Det kan även handla om att tillverka bettskenor för sådana som ligger och biter ihop sin käke nattetid.

Den psykologiska aspekten viktig

Eftersom man som tandläkare arbetar med människor är ett vänligt bemötande viktigt förutom att var duktig i sin profession. Många kan vara rädda för tandläkaren; allt från barn till vuxna som kanske någon gång har råkat ut för någon skräckupplevelse i samband med ett tandläkarbesök. Då gäller det att som tandläkare, både vara förtroendeingivande och professionell och ta barnet, eller den vuxna personen på rätt sätt.

Över huvudtaget är det viktigt att kunna ta människor som blir ens patienter på rätt sätt. Det kan vara allt från att övertyga dem om vad som är bra för deras tänder till att de ska våga öppna munnen för dig som sin tandläkare. Som tur är har man oftast (nästan alltid) med sig en tandsjuksköterska som hjälper till och ser till att tandläkarbesöket blir en trevlig upplevelse för den som kommer dit. Läs mer om tandläkare som arbetar på Södermalm på denna site.

28 Mar 2018

Välkommen

Här på tandvårdsbloggen finner du allt du behöver veta för att sköta om dina tänder på bästa sätt. Vi skriver allt som rör tandvård, estetiska behandlingar samt tips på bra tandläkare inför ditt besök.